Zullen we gelijk kennismaken? Plan een Sweet! call

Doelen stellen in je bedrijf. F*k de ondernemers FOMO

7
$

Auteur

Iris Franke
$

Publicatiedatum

14 Aug, 2022

Meer informatie?

Neem contact op

Doelen stellen in je bedrijf. F*k de ondernemers FOMO

Doelen stellen in je bedrijf.

Een Six figure income, ondernemen vanuit passie, meerdere passieve inkomens, money mindset en the law of attraction… allemaal termen die je als (startende) ondernemer door allerlei business coaches met meer of minder verstand van zaken naar je digitale en toch al volle hoofd worden geslingerd.

Doe hierbij een rondje Instagram bij je concurrentie en collega’s en de gedachte dat je allerlei dingen NU moet doen, omdat je anders je momentum verliest, zoemt in je hoofd als een mug op een klamme zomeravond.

Misschien begin je wel met een plan van aanpak voor je content, je perfecte aanbod, het never ending website gedoe, opbouwen van een netwerk en zorgen dat je lekker ontspannen kan ondernemen, maar de nieuwste way to success dient zich aan en je ondernemers FOMO begint weer te kriebelen… zo kom je dus eigenlijk nooit écht vooruit.

Natuurlijk werk je een aantal nieuwe plannen en ideeën uit, maar, om de grote Mieke Telkamp te citeren: Waarheen leidt de weg?

Hoewel wij bij Sweet! ook écht wel groot fan zijn van spontane acties is het belangrijk om als ondernemer the bigger picture in de gates te houden.

Er is immers niemand die je handje vasthoudt om te zorgen dat het goed gaat met jou en je bedrijf, dat is iets waar je zelf voor moet zorgen. Dat kan natuurlijk best door je te laten inspireren door anderen, maar uiteindelijk is het jouw weg.

Hoe stel je doelen voor je bedrijf?

Begin eerst maar eens met het dichtklappen van je laptop en wegleggen van je telefoon. Even geen inspiratie van degene met de gezelligste, hippe Reel, maar een pen, papier en je eigen toekomstplannen.

Wanneer je je plan op papier uitschrijft wordt het écht tastbaar namelijk. Later kan je het natuurlijk digitaal maken, maar voor nu lekker old skool aan de slag!

1. Bedenk voor jezelf een datum dat je de doelen behaald hebt en schrijf deze op.

Deze datum staat vast. Je doelen zijn dan behaald. Noteer het maar alvast in je agenda, dít is jouw dag!

Deze datum kan een verjaardag zijn waarop je met pensioen wilt, maar ook 24 maanden van nu. Dit is helemaal afhankelijk van hoe ver je vooruit wilt kijken.

2. Schrijf je allergrootste doelen op als feiten en wees zo specifiek als je maar kan.

Als ondernemer zullen je zakelijke en persoonlijke doelen vaak hand in hand gaan, dus wees niet bang om stoppen met roken, 10 km hardlopen én een omzetdoel met passief inkomen te mixen. Hoe beter het met jou gaat, hoe beter het met je bedrijf gaat, dus vergeet niet dat voor jezelf zorgen ook een (belangrijk) doel is.

Zo schrijf je doel als feit: Ik heb 5000 cursisten voor mijn 10 cursussen over Ouderschap. Deze cursussen kosten tussen de € 49,95 en € 979,- en worden verkocht via de website en social media.
Schrijf dus niet: In 2032 wil ik graag veel cursisten hebben.

3. Breek je doelen op in kleinere doelen.

Om je doelen te behalen zal je in actie moeten komen. Maar in één keer 5000 cursisten ergens vandaag trekken over 10 jaar gaat hem niet worden. De cursussen maken zichzelf helaas niet en een netwerk opbouwen heeft tijd nodig.

Daarom ga je dat grote doel opbreken in kleinere doelen.
En die kleinere doelen ga je wéér opbreken in kleinere doelen.
En die … nou ja je snapt me. Je breekt de doelen net zo lang op tot je behapbare stappen hebt om jouw grote doel op jouw datum te bereiken.
Zo heb je ook gelijk een duidelijk éérste stap.
Bijvoorbeeld:
1 oktober 2022: De weggever om de mailing list op te bouwen is te downloaden op de website.
Dat is ineens veel minder eng dan 5000 cursisten… dát is te doen!

4. Wees eerlijk tegen jezelf

Weet je van jezelf dat je in de zomer als het buitenspeelweer is gewoon veel liever om 14.00 een terrasje op schuift met een biertje of dat je gigantisch blokkeert als je meer dan 5 dingen op je to-do list hebt staan voor een week? Geef jezelf dan die ruimte en wees eerlijk tegen jezelf.
Het mooie van het opstellen van lange termijn doelen is dat je je eigen “zwakke” punten kan incalculeren.

5. Plan vaste momenten om je vooruitgang te vieren

Bekijk op een vast moment hoe goed je bezig bent! Heb je je doelen behaald? Hoe ging het? Vier je successen en leer van de dingen die wat minder gingen. Loop je achter op schema, dan is het tijd om je kleinere doelen bij te stellen, want je einddatum staat immers vast.

6. Neem de verantwoordelijkheid

Jij hebt je doelen gesteld voor JOU… dus jij bent ook degene die het moet gaan doen. Dit betekent niet dat je het allemaal alleen moet doen natuurlijk.

Deel je doelen met mensen waarvan je weet dat ze je verantwoordelijk houden, zoals een eerlijke vriendin of business buddy.

Tot slot:

Life happens, we weten er alles van. Soms doen nieuwe kansen zich voor, maar er kunnen ook hele nare dingen gebeuren die je helemaal uit het veld slaan.

Toch kan je nog steeds je (bijgestellende) doelen behalen. Vergeet niet dat je het voor jezelf doet!

Wil je weten hoe je binnen jouw bedrijf bepaalde doelen kan behalen op het gebied van een website en marketing die voor je werkt?

Plan dan gewoon eens vrijblijvend een contactmomentje! We denken graag mee.

Lees verder

Meer over dit onderwerp

Heb je eerst een vraag? 

Stel je vraag aan Sweet!