Zullen we gelijk kennismaken? Plan een Sweet! call

Wat is SEO zoekmachine optimalisatie?

7
$

Auteur

Iris Franke
$

Publicatiedatum

17 Jun, 2022

Meer informatie?

Neem contact op

Wat is SEO zoekmachine optimalisatie?

Wat is SEO zoekmachine optimalisatie en waar is het goed voor?

Als ondernemer heb je er ongetwijfeld al eens over gehoord: SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Maar wat houdt SEO nu precies in en waarom is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf? SEO verwijst naar een reeks strategieën, technieken en processen die worden toegepast om de online zichtbaarheid van je website te vergroten in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Het doel van SEO is om je website hoger in Google te laten ranken in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden en zoektermen die potentiële klanten gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt. Hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt, hoe groter de kans dat mensen je website bezoeken, wat kan leiden tot meer verkeer, leads en uiteindelijk meer klanten.

In dit blog gaan we uitgebreid in op wat SEO nou precies is en waarom het belangrijk is voor jouw business.

Wat is SEO zoekmachine optimalisatie nou eigenlijk?


SEO is de afkorting van
Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie op zijn Nederlands. Het is de verzamelnaam voor alle werkzaamheden die jouw website hoger laten scoren in de zoekresultaten van Google.

Het zit zo; ruim 94% van de mensen die naar iets zoeken op internet, doet dit met Google. Mensen gebruiken de zoekmachine van Google omdat ze een bepaalde vraag of een behoefte hebben.
De zoeker typt doorgaans een aantal zoekwoorden in en Google laat vervolgens de best passende resultaten (websites) zien. 

Waarom is een hogere positie zo belangrijk?

Een hogere positie in Google maakt je beter vindbaar. Een betere vindbaarheid zorgt voor meer verkeer naar jouw website en dus meer potentiële klanten. Sweet! Daarnaast zijn al deze extra bezoekers organisch en dus gratis. Je bent immers geen advertentiekosten kwijt.

De website die het beste voldoet aan de vraag van de zoeker staat het hoogste in de zoekresultaten.

Zeer weinig mensen zullen doorzoeken op pagina 2 van de zoekresultaten. Je wilt dus idealiter op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnen als iemand zoekt naar jouw producten of diensten. 

Onder de advertenties scoort deze website het hoogste op: ‘gele schoenen dames’.

Maar hoe werkt die zoekmachine van Google dan?


Google werkt met een algoritme. Dit algoritme bekijkt per zoekopdracht welke websites in welke volgorde verschijnen in de zoekresultaten. De zoekmachine leest alle openbare websites op het internet uit om vervolgens te bepalen welke content het beste aansluit bij de ingevoerde zoekopdracht.

Google zal altijd proberen het best passende resultaat bovenaan te tonen. Het is dus van belang om je af te vragen; op welke woorden wil ik gevonden worden? Op welke manier of met welke producten en diensten help ik mijn klanten?

Hoe zorg ik er dan voor dat mijn website hoger scoort?


Google kijkt naar ontzettend veel verschillende aspecten van een website om de waarde ervan en dus de positie, te kunnen bepalen. Veel van deze zogeheten ‘ranking’ factoren zijn geheim, maar een groot deel is gelukkig wel bekend.

Over het algemeen zijn er drie hoofdpijlers waar Google naar kijkt:

– Techniek
– Content
– Autoriteit

Het allerbelangrijkste voor Google is dat jouw website en de inhoud daarvan waardevol zijn voor de bezoeker. Om hier zo goed mogelijk aan te voldoen ga je dus aan de slag met het optimaliseren van jouw techniek, content en autoriteit. Niemand wil op en website terecht komen met babykleding terwijl je eigenlijk zocht naar een nieuwe fiets. Vindt Google dus ook niet leuk.

Techniek

De technische kant van SEO zoekmachine optimalisatie heet ook wel ‘technische SEO’. Dit zijn alle optimalisaties die je doet achter de schermen van jouw website.
Belangrijke SEO ranking factoren in de techniek zijn bijvoorbeeld een snelle laadsnelheid, zo min mogelijk error pagina’s en een heldere site structuur. Dit is slechts een kleine greep uit een grote lijst optimalisaties die je kunt doorvoeren.

Het gaat er bij technische SEO omdat de website zowel voor menselijke bezoekers prettig is om te gebruiken maar ook dat de website begrijpelijk is voor Google.

Content

Alle inhoud op jouw website die informatie geeft valt onder content. Denk aan je teksten, titels, afbeeldingen, video’s etc.
Hoe rijker en relevanter je content is, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten. Alle content is te optimaliseren aan de hand van verschillende criteria. Denk aan zoekwoord gebruik, sterke duidelijke titels en beschrijvingen van afbeeldingen.

Tekst speelt een belangrijke rol bij content. De zoekmachines én de bezoekers lezen de inhoud en bepalen of de content relevant en waardevol is. Hier is het dus belangrijk om goed na te denken over de zoekwoorden waar jij op gevonden wil worden.

Autoriteit

Ook de autoriteit van jouw website is een belangrijke ranking factor om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Simpel uitgelegd; Google beoordeelt hoe betrouwbaar en populair jouw website is.

Google kijkt hiervoor onder andere naar de domein leeftijd en social media signalen. Een SEO methode die veel wordt gebruikt is linkbuilding. Als andere websites een link naar jouw website plaatsen, dan ziet Google dit als een positieve stem voor jouw website. Ook artikelen van jouw website die op social media worden gedeeld helpen mee aan een sterker linkprofiel.
Hoe meer waardevolle links je krijgt, hoe hoger jouw autoriteit. Het actief verkrijgen van deze links heet linkbuilding. 

Waarom zou je investeren en SEO zoekmachine optimalisatie?


Simpel. Een hogere positie in Google levert je heel veel extra bezoekers op. Dag in dag uit.

Al deze extra bezoekers zijn gratis. Stel je eens voor dat je continue moet adverteren om vindbaar te zijn op het internet. Hoeveel zou dat kosten op de lange termijn?

Helaas is het zo dat het verbeteren van je positie in Google niet zomaar ‘even’ geregeld is. Het optimaliseren van jouw SEO positie kost kennis en tijd. Het grote voordeel is dat SEO een van de meest duurzame investeringen is die je kunt doen op marketing gebied.

Waarom duurzaam? Als je consistent jouw website verbeterd in de ogen van Google op het gebied van techniek, content en autoriteit stijgt jouw positie ook steeds verder. Geen enkele andere marketingmethode levert op de lange termijn meer bezoekers op. Deze resultaten zijn blijvend, zolang de concurrentie je niet inhaalt natuurlijk.


Klaar om jouw vindbaarheid te verbeteren?


Wil jij ook op een duurzame manier jouw vindbaarheid en positie in Google verbeteren? Sweet Digital Agency help je graag verder!
Bij ons kun je terecht voor een SEO Scan, verschillende SEO pakketten en uitgebreid advies.

Plan een gesprek met in. Samen zorgen we ervoor dat jouw website hoger gaat scoren.  

Need help? Laat je nummer achter en we bellen je terug!

Lees verder

Meer over dit onderwerp

Heb je eerst een vraag? 

Stel je vraag aan Sweet!